Login deelnemers

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Boerenbusiness.nl met betrekking tot spuiten en gewasbeschermingsmiddelen.

Goed jaar voor Syngenta, groei vooral in Azië

De omzet van de Syngenta Group is kwam vorig jaar uit op $23,1 miljard. Dat maakte het chemie en zaden concern waar Syngenta AG, ADAMA Ltd, Sinofert Holdings en Yangnong Chemical onder vallen gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers bekend.

Lees verder >>

Boeren hebben minder gespoten in 2019

In Nederlandse boeren hebben 1,4% minder gewasbeschermingsmiddelen (GBM) gebruikt in 2019. In totaal is er 9,3 miljoen kilo werkzame stof verkocht. Dat blijkt uit de meeste recente cijfers die het CBS vandaag (donderdag 1 april) heeft gepubliceerd. Opvallende is dat het gebruik van insecticiden wel is toegenomen.

Lees verder >>

CTGB wil onderzoek naar relatie GBM en Parkinson

Het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (CTGB) uit zorgen over de mogelijke relatie tussen het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen en het ontwikkelen van de ziekte van Parkison. Het CTBG verzoekt de directie van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nadere analyse/onderzoek uit te voeren voor de werkzame stoffen die nu in Europa zijn toegelaten.

Lees verder >>

'Beperken emissie van belang voor akkerbouwer'

In de akkerbouw zijn veel zorgen over het kleiner wordende gewasbeschermingsmiddelenpakket. Bij de toelating van middelen wordt onder andere gekeken naar de mate waarin de actieve stoffen in het milieu terechtkomen. Er zijn al flinke stappen gezet op het gebied van emissiebeperking, maar er is bij akkerbouwers nog een flinke verbetering te halen. Dat blijkt uit onderzoek dat door AgriDirect in opdracht van BO Akkerbouw is uitgevoerd.

Lees verder >>

Duitsland verbiedt glyfosaat eind 2023

In Duistland wordt het gebruik van glyfosaat eind 2023 hoogst waarschijnlijk verboden. Dat maakte de minister van landbouw Julia Klöckner en de minister van milieu Svenja Schulze woensdagmiddag op een gezamenlijke persconferentie bekend. Het wetsontwerp voor het verbod is vandaag door de Duitse kabinet goedgekeurd. Het gebruik van glyfosaat zal de komende jaren geleidelijk afgebouwd worden en uiteindelijk geheel verboden.

Lees verder >>

Groei in afzet van groene gewasbescherming zet door

Er zijn over 2019 meer groene gewasbeschermingsmiddelen afgezet dan in het jaar hiervoor. Dat maakt brancheorganisatie Nefyto bekend. Deze groei komt met name voort uit middelen die ingezet mogen worden in de biologische landbouw. 

Lees verder >>

Expansie in spuitdoppen en injectietechniek

De lijst driftreducerende doppen (DRD) is uitgebreid met de Teejet AITTJ60-11008VP en de Agrotop Softdrop 110-04 en 110-05. Beide zijn ingedeeld in DRD-klasse 50%, 75% en 90%.

Lees verder >>

Uitdaging bij verlengen spuitlicentie in coronatijd

De winterperiode is bij uitstek geschikt om kennisbijeenkomsten te bezoeken voor de verlenging van je spuitlicentie. Het coronavirus zorgt ervoor dat veel fysieke bijeenkomsten niet door kunnen gaan. Aanbieders van trainingen schetsen een wisselend beeld van de situatie. Waar de een alles digitaal doet worstelt een ander met die mogelijkheid.

Lees verder >>

Gewasbescherming buiten landbouw wel toegestaan

Het gerechtshof van Den Haag heeft in hoger beroep, dat werd aangevraagd door belangenbehartigers Nefyto en Artemis, het gebruiksverbod gewasbeschermingsmiddelen overbindend verklaard. Dit betekent dat het professioneel gebruik van deze middelen buiten de landbouw onder voorwaarden weer toegestaan is.

Lees verder >>

Wet gewasbescherming vaker overtreden

Bedrijven met akkerbouwgewassen en vollegrondsgroenten hebben vorig jaar vaker de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden overschreden, zo toont nieuw onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan. Het nalevingspercentage komt voor het afgelopen jaar uit op 83%, waar dat in 2013 en in 2015 nog 86% was.

Lees verder >>

'Wetenschap moet bepalen over gewasbescherming'

Een meerderheid van de bevolking vindt dat wetenschappers bepalend moeten zijn in welke gewasbeschermingsmiddelen veilig zijn en dat dit oordeel niet uit de politiek moet komen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.560 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van LTO Nederland. Ook vinden Nederlanders dat voedsel uit landen met lagere productiestandaarden geweerd mogen worden.

Lees verder >>

Doek valt definitief voor Mancozeb

Na bijna 60 jaar is het doek voor de fungicide Mancozeb definitief gevallen. Landbouwminister Carola Schouten sprak zich recent nog negatief uit over een tijdelijke verlenging van de cruciale schimmelbestrijder. Tijdens het Scopaff-overleg in Brussel is besloten dat het middel definitief verdwijnt van de Europese markt.

Lees verder >>

Ploegen? Dan geen glyfosaat meer in Frankrijk

Slechts 3 dagen nadat Franse akkerbouwers te horen kregen dat ze vanaf 2021 weer over met neonicotinoïden gecoat bietenzaad kunnen beschikken, kwam de beslissing dat de Franse overheid het gebruik van glyfosaat sterk gaat reguleren. Vooral akkerbouwers die ploegen kunnen straks niet meer terugvallen op de herbicide.

Lees verder >>

'Kabinet moet kennisdeling langjarig steunen'

Een sector waarin alleen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt met nagenoeg geen emissie en die ook bijna geen residuen achterlaten op de producten voor consumptie. Dat is het doel van het 'Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030', waar LTO Nederland ook aan mee heeft gewerkt. Joris Baecke, portefeuillehouder Gezonde Planten bij LTO Nederland, vertelt er meer over.

Lees verder >>

Groot pact wil trendbreuk in gewasbescherming

Nederlandse boeren en tuinders gebruiken over 10 jaar alleen gewasbeschermingsmiddelen met nagenoeg geen emissie naar het milieu en vrijwel zonder residuen op producten voor voedselconsumptie. Daarbij moeten gewassen beter tegen ziekten en plagen kunnen, waardoor het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen fors omlaag kan.

Lees verder >>

Gewasbescherming staat achter Green Deal

De federatie van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie (ECPA) staat achter de Green Deal die de Europese Unie medio mei heeft gepresenteerd. De sector wil onder meer ?14 miljard investeren in nieuwe technologieën en daarbij moeten tegen 2030 meer duurzame producten worden gebruikt.

Lees verder >>

Oostenrijk mag glyfosaat niet verbieden

Oostenrijk zou als eerste Europese lidstaat een totaalverbod op glyfosaat invoeren. De Europese Commissie heeft laten weten niet akkoord te gaan met dit voorstel.

Lees verder >>

Agrifac en verlaagde boom nieuw op driftreductielijst

De Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) heeft een nieuwe lijst voor drift reducerende technieken (DTR) en drift reducerende spuitdoppen (DRD) gepubliceerd. Nieuw op de lijst zijn onder andere het Agrifac HTA-systeem en 2 doppen met een tophoek van 80 graden voor gebruik met de verlaagde spuitboomhoogte.

Lees verder >>

Advies Gezondheidsraad te kort door de bocht?

Als het aan de Gezondheidsraad ligt, wordt het gaspedaal verder ingetrapt in het verminderen van de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen. Volgens de organisatie kan de huidige toelatingsprocedure voor middelen niet alle gezondheidsrisico's uitsluiten. LTO reageert kritisch.

Lees verder >>

Documentaire legt anti-glyfosaatlobby bloot

Het gebruik van glyfosaat ligt al enkele jaren onder een maatschappelijk vergrootglas. Een verbod dreigt door een stevige anti-glyfosaatlobby die vaak voorbij gaat aan wetenschappelijke feiten. Met de documentaire ??Glyphos-hate?? wil onderzoeksjournalist Hidde Boersma de krachten achter deze discussie blootleggen.

Lees verder >>