Login deelnemers

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Boerenbusiness.nl met betrekking tot spuiten en gewasbeschermingsmiddelen.

Vervuilt de boer of de burger het water?

Uit waterkwaliteitsmetingen van de waterschappen blijkt dat de normoverschrijdingen van chemische middelen lang niet altijd een landbouwachtergrond hebben. Dat blijkt ook uit een analyse rond de lelieteelt in Drenthe.

Lees verder >>

Toepassing glyfosaat verder uitgekleed

Op vrijdag 19 april heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de Tweede Kamer geïnformeerd over moties aangaande gewasbescherming. Deze moties gaan onder andere in op glyfosaat, diquat en neonicotinoïden.

Lees verder >>

Drukregistratie is nog maar het begin

Tegelijkertijd met de 'Toekomstvisie gewasbescherming 2030' heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) ook inzicht gegeven over hoe de sector in de komende 10 jaar een emissie van 0 in de gewasbescherming moet behalen. Drukregistratie op de veldspuit lijkt slechts het begin.

Lees verder >>

Schouten komt met visie over gewasbescherming

Minder gewasbeschermingsmiddelen, weerbaardere planten en teeltsystemen. Dat is hoe minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de toekomst van de gewasbescherming voor zich ziet.

Lees verder >>

Waarom kleuren sommige velden geel in het voorjaar?

Ieder voorjaar komt er een discussie op gang over velden die geel kleuren. Deze gele velden lijken inmiddels een symbool geworden in het debat over de toekomst van onze landbouw en voeding.

Lees verder >>

Forse meeropbrengst door behandeling tegen aaltjes

Dat het middel 'Vydate 10G' het meest effectieve middel is bij het bestrijden van aaltjes bleek ook afgelopen jaar weer uit onderzoek van onderzoeksinstituut HLB.

Lees verder >>

Woede om strengere regels voor gewasbescherming

De aangepaste toelating van 18 gewasbeschermingsmiddelen in Duitsland kan op weinig sympathie uit de sector rekenen. De beoordelaar Umweltbundesamt (UBA) stelt namelijk dat bij het gebruik van deze middelen 10% van het perceel voor de biodiversiteit moet worden ingezet.

Lees verder >>

Insecten liggen op de loer in suikerbieten

De eerste bieten zijn gezaaid, en na de neerslag en storm van afgelopen week lijkt het droger te worden. Het betekent dat de zaaiwerkzaamheden hervat zullen worden. Door de verandering in het middelenpakket wordt de aanpak van (bodem)insecten wel lastiger.

Lees verder >>

Niveau bodemwater terug op normaal niveau

Aan de hand van satellietbeelden concludeert VanderSat dat het niveau van het bodemwater in Nederland weer terug is op een normaal niveau. Voor sommige gemeenten heeft het watertekort 10 maanden geduurd.

Lees verder >>

Hoe ga je om met een steeds beperkter middelenpakket?

De introductie van gewasbeschermingsmiddelen heeft nog een lange weg te gaan. Om het huidige aanbod van middelen te behouden, is het noodzakelijk om zuinig met de middelen om te gaan en emissies te beperken.

Lees verder >>

Rechter eist transparantie omtrent glyfosaat

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) moet de onderzoeken naar de gezondheidsrisico's omtrent glyfosaat openbaar maken. Dat bepaalde het Europese Hof van Justitie donderdag 7 maart.

Lees verder >>

Handel in illegale GBM's neemt ook in Europa toe

Producenten, zoals Bayer Crop Science, testen zaaizaden en gewasbeschermingsmiddelen intensief; voornamelijk voor kwaliteitsdoeleinden. Daarnaast worden ze, voordat ze op de markt worden gebracht, ook nog eens (zeer) streng getoetst door de onafhankelijke toelatingsautoriteiten.

Lees verder >>

Geen Europees verbod op chloorprofam

Er komt voorlopig nog geen Europees verbod op het middel chloorprofam. De Europese Commissie wilde het verbieden, maar het Europese Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (ScoPAFF) stemde dit voorstel weg.

Lees verder >>

Schouten onthoudt zich van stem over chloorprofam

In een Kamerbrief meldt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dat zij zich onthoudt zich van een stem over het middel Chloorprofam (CIPC). Dit terwijl het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) adviseerde om de goedkeuring van het middel niet te verlengen.

Lees verder >>

Verhogen neonics-gehalte op import onverdedigbaar

Het gebruik van neonicotinoïden in de Europese Unie (EU) is verboden, maar tegelijkertijd blijkt echter dat het maximaal toegestane restgehalte van deze middelen in geïmporteerde producten verhoogd wordt.

Lees verder >>

Absurd hoge temperaturen met weinig regen op komst

Het voorjaar staat officieel voor de deur, maar de afgelopen dagen was het al redelijk goed weer voor de boeren. Wat gaat de temperatuur de komende week doen, en worden weer de nodige records gebroken? Weerman Robert de Vries geeft het antwoord in deze nieuwe marktflits.

Lees verder >>

Extreem weer: zo kies je het juiste spuitmoment

Hier in Nederland is niets zo verraderlijk als het weer. Dat je hier geen invloed op kunt uitoefenen, is bekend. Maar, hoe ga je om met het weer bij het maken van de keuze voor het juiste spuitmoment?

Lees verder >>

Respijttermijnen Basta en Finale: hoe zit het?

De toelatingen van Basta en Finale komen per 31 juli 2018 te vervallen. Hierbij zijn ruime aflever- en opgebruiktermijnen vastgesteld. Hoe zit het ook alweer?

Lees verder >>

Brexit treft toelating gewasbescherming

De brexit heeft ook een flinke impact op de toelating van gewasbeschermingsmiddelen, want diverse producten worden in het Verenigd Koninkrijk (VK) geproduceerd. Daarnaast is het land een belangrijke onderzoekspartner voor Nederland.

Lees verder >>

Zo beoordeelt het Ctgb GBM's

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, en daarmee de beoordelingsprocedure, liggen tegenwoordig onder een vergrootglas. Het Ctgb besloot daarom om volledige openheid van zaken te geven. Hoe worden de middelen beoordeeld, hoe kan het dat er verschillen zijn tussen de Europese landen en hoe gaat het beoordelingsproces de komende jaren veranderen?

Lees verder >>